Tajniki papryki

• Oleorezyna PAPRYKI (papryka w płynie) - jest to produkt naturalny otrzymywany z suchych strąków Capsicum annuuml L. .W postaci płynu, zastępuje od 20-25kg przyprawy PAPRYKI w proszku.
• Jest rozpuszczalna w wodzie lub oleju.
• 1 gram zastępuje od 20-25 gramów przyprawy w proszku.
• Doskonale nadaje kolor produktom spożywczym na bazie oleju lub wody.
• Papryka przyprawowa jest jednym z najczęściej spożywanych produktów roślinnych na świecie.
• Używa się jej jako przyprawy nadającej kolor do wielu potraw i produktów spożywczych.
• Najważniejszym składnikiem tej przyprawy są substancje nadające kolor, ich ilość i jakość.
• 100 g mielonej papryki zawiera 500 mg karotyny.
• Papryka przyprawowa zawiera też duża ilość witaminy C (około 300mg w 100 g produktu).
• W nasionach papryki jest dość dużo oleju, który konserwuje zawarte w papryce substancje nadające kolor oraz posiada właściwości lecznicze.
• Znaczącą jest zawartość cukru w papryce.
• Ostrość zawdzięcza papryka alkaloidowi o nazwie kapsaicyna, który w dzisiejszych czasach odgrywa ważną rolę w przemyśle farmaceutycznym.
• Wartość energetyczna papryki: 1000 - 1500 kJ/100g.